Vägen till lagförslaget

onsdag 22 januari 2014


För fyra år sedan gav regeringen i uppdrag åt en särskild utredare, justitierådet Göran Lambertz, att inhämta mer kunskap på området och föreslå åtgärder för att motverka den här typen av äktenskap.

Utredningen, som fått namnet Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap, ligger nu till grund för regeringens lagförslag. Enligt utredningen är det svårt att uppskatta hur vanligt det är med tvångs- och barnäktenskap i Sverige. Men man drar slutsatsen att det 2011 var ungefär 250- 300 personer i Sverige som upplevde en akut eller ganska akut risk att bli gifta mot sin vilja. I december 2011 fanns det tretton barn i Sverige, som enligt utredningen, var registrerade som gifta.

Regeringen vill att Sverige ska få en mer restriktiv lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap och kommer inom kort att lämna ett lagförslag till Lagrådet. Förslaget innehåller det nya brottet äktenskapstvång som ska kunna ge upp till fyra års fängelse.
– Att föräldrar utsätter barn för påtryckningar att gifta sig blir olagligt i Sverige. Men också äktenskapsliknande förbindelser, så kallade informella äktenskap. Det ska inte heller tillåtas, säger justitieministern.
Även förberedelser av tvångsäktenskap kriminaliseras i det nya lagförslaget och Beatrice Ask hoppas att den nya lagen kan börja gälla redan i sommar. Det nya brottet, äktenskapstvång, innebär också att om handlingen begåtts av någon som har anknytning till Sverige kommer personen att kunna lagföras här även om handlingen inte är olaglig i det land där brottet begåtts. Det kommer alltså inte att vara möjligt att kringgå svensk lagstiftning genom att genomföra ett tvångsäktenskap utomlands.

I dag är det fortfarande möjligt för föräldrar att ansöka om dispans hos Länsstyrelsen för att få gifta bort sina barn. Det nya lagförslaget omfattar inte dispansen, men Beatrice Ask säger att det är på gång.
– Det är fortfarande under arbete, så vi kommer att återkomma till det. Vi är inte framme i alla delar på det här området än.
Sara Mohammad, ordförande för Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) säger att regeringens förslag är bra, men inte tillräckligt.
–  Jag skulle vilja att man gick ett steg längre och lagstiftade om att man får hämta hem dem som blivit bortgifta mot sin vilja, om de befinner sig i ett annat land. Sen räknar jag med att den dispans som i dag kan ges till föräldrar av Länsstyrelsen för att få tillåtelse att gifta bort barn, slopas inom kort. Jag vet att det är på gång. Det borde också finnas med något om arrangerade äktenskap i lagförslaget, i de fall då flickan eller pojken inte utsätts för direkt tvång, men 

0 kommentarer :

Skicka en kommentar