Äktenskapstvång införs som brott i svensk lag

måndag 20 januari 2014

Ett nytt brott införs i svensk lag: äktenskapstvång

Inom kort lämnar regeringen lagförslag till Lagrådet med syfte att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap. Förslaget innehåller ett nytt brott: äktenskapstvång.

Att tvinga någon att gifta sig är redan i dag straffbart som olaga tvång. Genom det nya brottet kommer dock fler handlingar bli straffbara. Det nya brottet innebär följande:
Det kommer vara förbjudet att förmå någon till äktenskap genom att utnyttja hans eller hennes utsatta belägenhet. Brottet kommer därmed bland annat att träffa det i praktiken mycket viktiga fallet att föräldrar eller släktingar utsätter ett barn eller en ung vuxen för press att gifta sig.
Äktenskapstvång får en strängare straffskala än olaga tvång. Straffet kommer att vara fängelse i högst fyra år. Till skillnad från olaga tvång kommer äktenskaptvång vidare att vara straffbart redan om någon vidtar åtgärder för att förbereda eller försöka få till stånd ett tvångsäktenskap.

Det kommer dessutom inte vara möjligt att kringgå svensk lagstiftning genom att genomföra ett tvångsäktenskap utomlands. Ett äktenskapstvång som har begåtts av någon med anknytning till Sverige kommer att kunna lagföras här, även om gärningen inte är straffbar i det land där den har begåtts.
Brottet kommer omfatta juridiskt giltiga svenska och utländska äktenskap men också vissa äktenskapsliknande förbindelser (informella äktenskap), till exempel religiösa eller traditionella äktenskap.



Igår var det tolv år sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala av sin pappa. På söndagen hölls en minneshögtid för henne och andra offer för hedersrelaterat våld på Berns i Stockholm, med tal, sång och scener ur föreställningar.
– Jag tror att det är viktigt att samhället känner till hur det fungerar i andra kulturer som har den här tragiska hederskulturen, som påverkar många, speciellt unga kvinnor, säger Reshaw Palinuro, som själv utsatts och skrivit en bok om sina upplevelser.
Justitieminister Beatrice Ask säger att frågan riskerar att glömmas bort, om den inte ständigt uppmärksammas. Hon presenterade lagförslaget under minneshögtiden.
– Jag hoppas att det ska få fler att inse värdet av att själv bestämma vem man ska gifta sig med och att vi ska kunna förebygga det tvång och den press som många ungdomar upplever.
Det blir olagligt för föräldrar och släkt att pressa en ung person att gifta sig. Brottet ska kunna leda till fyra års fängelse. Även förberedelser blir olagliga, liksom att försöka kringgå reglerna genom att tvångsgifta bort någon i utlandet eller genom informella äktenskap.

Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna, är spontant positiv.
– Det är viktig lagstiftning som kommer på plats. Både för att i sak hindra tvångsäktenskap, men också för att ge de här ungdomarna ett besked om att de kan fatta ett eget beslut, säger han.


0 kommentarer :

Skicka en kommentar