Faktalucka #17

fredag 27 december 2013
FN och UNICEFs arbete i Etiopien
UN Photo/ John Isaac
Svenska FN-förbundet stödjer just nu ett projekt i Afarregionen i Etiopien som fokuserar på barnäktenskap och könsstympning som ofta förekommer i regionen. Medelåldern för det första äktenskapet bland kvinnor mellan 25-49 år är 16,5 år. Det legala åldern för äktenskap i Etiopien är 18 år.

Varför föräldrar gifter bort sina barn är inte utav ondska utan för att de tror att det är för döttrarnas bästa. En vanlig uppfattning bland invånarna i Afar är att det är nödvändigt att giftas bort så tidigt som möjligt för att undvika att flickorna har sex eller blir våldtagna innan äktenskapet. Dessa föreställningar har lett till att flickorna utsätts för stor press att gifta sig tidigt, ofta innan de har nått 15 års ålder.

Kvinnlig könsstympning är en grov kränkning av kvinnors och flickors rättigheter. Det är ett livshotande ingrepp som orsakar smärta och långsiktiga hälsoproblem för de drabbade. FN:s befolkningsfonds och FN:s barnfonds gemensamma program mot kvinnlig könsstympning arbetar för att uppnå attitydförändringar inom samhällen där ingreppet förekommer.

Målet är att samhällena ska överge kvinnlig könsstympning för att flickor ska kunna få en bättre chans att kontrollera sina kroppar, sina liv och sin framtid. För att uppnå målet behövs det stora satsningar på internationella, nationella, regionala och lokala nivåer.

Sedan 2008 har programmet varit aktivt i Afarregionen i nordöstra Etiopien där kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är den stora utmaningen.

För att förändra attityder behöver förändringen komma inifrån kulturen. Därför fokuserar programmet på att uppmuntra engagemang och deltagande av religiösa ledare, klanledare, lagstiftande organ, kvinnor, ungdomar och de som genomför kvinnliga könsstympningar och barnäktenskap.

Svenska FN-förbundet stödjer programmet genom kampanjen Flicka. Du kan också vara med och stödja programmet i Afar.

0 kommentarer :

Skicka en kommentar