Faktalucka #16

torsdag 26 december 2013
Konsekvenser av barnäktenskap 

  1. Barnäktenskap äventyrar flickors rättigheter, såsom rätten till utbildning, hälsa, överlevnad och till självutveckling. Det exkluderar flickor från viktiga beslut, såsom tidpunkt till att gifta sig och val av make. 
  2. För en flicka betyder äktenskap oftast slutet för hennes utbildning. Det minskar hennes chans till ett yrke och hennes möjligheter till ett aktivt livsval. 
  3. Flickor unga som fem eller sex år kan bli gifta. Det innebär en våldsam och plötslig start på ett sexuellt aktivt liv. Makarna är oftast äldre eller mycket äldre än flickorna de gifter sig med. 
  4. Gifta flickor utsätts för livshotande hälsorisker. Ungefär 16 miljoner flickor mellan 15 och 19 år föder barn varje år. I nio av tio fall är flickan gift. Komplikationer från graviditet och barnafödande är den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år i utvecklingsländer. 
  5. Gifta flickor riskerar att få sexuellt överförbara infektioner, som till exempel HIV, från sina makar som oftast är mycket äldre och mer sexuellt erfarna. 
  6. Barnfruar har begränsad tillgång till preventivmedel. I utvecklingsländer använder 22 procent av flickor mellan 15 och 19 år, gifta eller i förhållande, preventivmedel, jämfört med 61 procent av de gifta flickorna och kvinnorna mellan 15 och 49 år. 
  7. Risk för dödsfödsel och dödsfall under den första levnadsveckan är 50 procent högre bland spädbarn födda av unga mödrar än bland de födda av mödrar i 20-års ålder. 

Bild av UN Photo/ John Isaac

0 kommentarer :

Skicka en kommentar