Faktalucka #20 - Nadas berättelse

måndag 30 december 2013
Nada Al-Ahdal är en jemenitisk 11-åring som på Youtube berättar att hon vägrar att giftas bort och att hennes mamma därför hotar att döda henne. ”Barn slänger sig i havet. Det är inte normalt för barn. Jag skulle hellre dö”, berättar Nada, som är på flykt undan sin egen familj.

Och det verkar på många platser bättre att vara död än att vara flicka. Den här sommaren har den svåra situationen bekräftats både av Malala, den unga kvinna som i FN talade om hur hon sköts i huvudet av talibaner, och den chilenska 11-åringen som med risk för sitt liv berättade i tv att hon förvägras abort.

Fattigdomen i världen minskar, men en flicka är på många ställen inte mer värd än ett par kor. Nada är bara en av många som inte vill gifta sig med en gammal gubbe, och även utanför ­Jemen är tvångsgiften ett stort problem. Enligt organisationen Human Rights Watch (HRW) ingås 14 miljoner barnäktenskap varje år. I områden drabbade av fattigdom, naturkatastrofer och konflikter är det fortfarande vanligt att familjer säljer sina döttrar.

Det är ett hemskt sätt att klara försörjningen. Men det är inte konflikter eller torka som skriver lagen, och med kvinnosaken har det aldrig stått rätt till i Jemen. På HRW:s lista över åtgärder för att komma till rätta med barnäktenskapen står preventiv lagstiftning högst upp. Barn ska inte själva föda barn, och därför ska heller inte giftermål med barn tillåtas.

HRW rapporterar om hur en annan 11-åring efter upprepade våldtäkter ­lyckats komma i kontakt med de jemenitiska myndigheterna. Domaren sa till henne att gå hem eftersom flickor inte tillåts skilsmässa. Juridiska system som systematiskt diskriminerar kvinnor ser också på barnäktenskapen med blidare ögon.

I sin film berättar Nada att hon har polisanmält sin mamma för händelsen. Men i ett rättssystem som det jemenitiska har hon med sitt exempel alltså snarare angivit sig själv.

”Sätt i gång och gift bort mig! Jag kommer att ta livet av mig”, säger Nada förtvivlat till kameran. Ingen mor ska behöva sälja sitt eget barn. Men framför allt borde ingen mor vara tillåten att göra det.

0 kommentarer :

Skicka en kommentar